Rietveld 5 jaar

10 juni 2020

Deze week bestond verpleeghuis Rietveld in Alphen aan den Rijn 5 jaar. Op 8 juni 2015 verhuisden de eerste bewoners naar dit nieuwe zorgcomplex voor mensen met dementie.

Rietveld is een locatie speciaal voor mensen met geheugenproblemen, gebouwd als een dorp. Er staan 19 woningen, elk voor 8 mensen, die in een woongroep samenleven en gezamenlijk een ‘huishouden’ vormen. Deze vorm van zorg wordt kleinschalig wonen genoemd en blijkt door de overzichtelijkheid heel geschikt voor mensen met dementie.

“Kleinschalig wonen is op zich niet nieuw of uniek voor onze zorgorganisatie,” vertelt Pieter de Jong, directeur verpleeghuiszorg bij ActiVite. “Wat Rietveld zo bijzonder maakt is dat al deze woningen in een kring zijn gebouwd, waardoor de bewoners relatief veel bewegingsvrijheid hebben. Daarnaast maakt het grote aantal bewoners van het complex het mogelijk veel faciliteiten aan te bieden. Zo hebben we een eigen restaurant met terras buiten, waar de bewoners met hun eigen woning eens per week uit eten gaan en met hun gasten een kopje koffie kunnen gaan drinken. Er is een sportzaal, het Uitbureau dat activiteiten organiseert en een eigen supermarktje, waar de bewoners onder begeleiding boodschappen gaan doen. In kleinere locaties kun je dat niet op deze schaal aanbieden.”

Deze week bestond Rietveld 5 jaar. Uiteraard werd dit gevierd, maar door de maatregelen rondom corona niet zo uitgebreid als gepland. Lokale volkszanger Marco de Hollander -die onder de bewoners een groot aantal fans heeft- gaf een corona-proof optreden op het terras. Hij werd enthousiast ontvangen, onder andere door mevrouw Blom, die al een uur voor aanvang keurig aangekleed zat te wachten op haar held.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15