“Rituelen zijn onmisbaar in mijn rol als geestelijk verzorger”

07 december 2021

Annechien is geestelijk verzorger bij ActiVite. Zij biedt steun en een luisterend oor aan mensen die ernstig ziek zijn. Ook helpt zij mensen die voor een moeilijke beslissing staan, waardoor zingevingsvragen naar voren komen. Vragen waarop geen pasklaar antwoord is. Wanneer cliënten hun hart willen luchten, of behoefte hebben aan een gebed of ritueel staat Annechien voor ze klaar.

Het belang van rituelen

“In mijn rol als geestelijk verzorger zijn rituelen erg belangrijk, ze zijn echt onmisbaar. Een ritueel geeft de mogelijkheid om stil te staan bij een belangrijk moment in je leven waarin sprake is van een overgang. Het geeft daar betekenis aan, werkt verbindend en is helend. Het gaat niet om mij of mijn tradities, maar om die van de ander. In gesprekken met cliënten gaan we samen op zoek naar wat van waarde is voor iemand. Soms is een kaarsje opsteken en iemand in gedachten nemen voldoende.”

Nieuwe rituelen ‘ontwerpen’

“Het kan zijn dat een bestaand ritueel niet (meer) past bij de cliënt. Dan ‘ontwerpen’ we een nieuw ritueel. Dat doe ik door goed te luisteren en samen op zoek te gaan naar een rituele vorm die ruimte biedt aan de persoonlijke expressie en zingeving. Binnen een ritueel maak je gebruik van woorden, maar ook van muziek, beeld en zelfs geuren.”

Lavendel en tijm

“Een cliënt vond de geur van tijm en lavendel heerlijk, want dat bracht diegene terug naar een heel gelukkige periode in Frankrijk. Daarmee werden die geuren een krachtig symbool voor een liefdevolle herinnering en onmisbaar in een klein herdenkingsritueel. Zo zoek ik steeds weer naar passende rituelen voor degene die ik tegenover me heb zitten.”

Hulp inschakelen?

Wil je in de thuissituatie de hulp inschakelen van een Geestelijk Verzorger? De geestelijk verzorgers van ActiVite kunnen een gesprekspartner zijn voor jou en voor jouw familie. Je kunt een beroep op ze doen, ongeacht je achtergrond of levensovertuiging. Zij zijn er voor iedereen en sluiten aan bij jouw visie op het leven. Neem contact met hen op. Bel (071) 516 14 15 of stuur een e-mail naar welkom@ActiVite.nl

Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief, editie december 2021. Klik hier voor meer informatie.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15