Samen optrekken bij opleiding Casemanager Dementie

16 juni 2022

In de zorg zien we het aantal mensen met dementie toenemen. Daarom heeft ActiVite de handen ineengeslagen met Libertas Leiden en WIJdezorg bij het opleiden van een nieuwe lichting Casemanagers Dementie. Op donderdag 16 juni ontvingen zij hun diploma.

Samen met opleider Breederode Hogeschool hebben we een in-company post-hbo voor tien verpleegkundigen georganiseerd, van wie er nu zeven afstudeerden. Behalve uit studenten van de drie initiatiefnemers, bestond de groep ook uit studenten van zorgorganisaties Thuiszorg IZO en Pro-Cura. Het samenbrengen van deze studenten heeft als voordeel dat zij elkaar nu beter kennen, wat de samenwerking op het gebied van dementiezorg in de regio versterkt.

Goed plannen

Iris Griffioen is Casemanager Dementie bij ActiVite. Ook zij mocht haar diploma in ontvangst nemen. “De opleiding duurt een schooljaar, waarin je veel verdieping krijgt in je vak. Ik heb het gevoel nu steviger in mijn schoenen te staan als casemanager.” Als jonge moeder valt zo’n opleiding naast je werk niet altijd even mee. Iris: “Het is belangrijk goed te plannen. Ik heb drie jonge kinderen en natuurlijk een baan. Je moet goed kijken welke tijd je waaraan besteedt. Maar als je dat bijhoudt is deze opleiding heel goed te doen.”

Mantelzorgers

“Tijdens de opleiding heb ik veel handvatten gekregen. Logischerwijs over de diverse ziektebeelden van dementie, maar met name ook over de juiste begeleiding voor mantelzorgers. Dat is in de huidige tijd steeds meer een uitdaging in mijn werk. Mantelzorgers zijn mondiger, kunnen je via verschillende kanalen bereiken en verwachten soms ook snel een oplossing of antwoord van je. Ik begrijp heel goed dat hun situatie nijpend kan zijn, maar tegelijkertijd moet ik daarin zo nu en dan grenzen aangeven. Dat hele proces, de begeleiding en psycho-educatie van mantelzorgers, komt in de opleiding uitgebreid aan de orde. Al met al kan ik deze opleiding dus echt aanraden; het geeft meer inzicht en duidelijkheid in al de taken die je hebt als Casemanager Dementie.”

Mooi vak

Uitdagingen genoeg dus maar wat maakt het werk dan zo mooi? “Heb je even? Mijn beroep is prachtig. Een van de dingen die ik prettig vind is de afwisseling: iedere cliënt met dementie is anders, iedere mantelzorger is anders en daardoor is iedere werkdag anders. Verder vind ik het mooi dat ik mensen mag begeleiden in het proces van hun dementie: wat doet de ziekte en wat staat hen nog te wachten? Ik leid hen door de bijzondere wereld van de zorg: wat is er in deze fase allemaal mogelijk op dit gebied? Daarnaast vind ik het fijn dat je heel zelfstandig bent als Casemanager Dementie: ik plan mijn eigen werkdag in en kan veel beslissingen zelf nemen. Natuurlijk geeft dat een grote mate van verantwoordelijkheid maar dat vind ik juist prettig. Het samenwerken met andere professionals is wel noodzakelijk en geeft steun en houvast bij complexe situaties.”                                                                                                           

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15