Mevrouw Salm – Koetsier kreeg begin 2021 een beroerte (CVA) en werd opgenomen in het ziekenhuis. Eenmaal thuis krijgt mevrouw de vraag of zij CVA-nazorg wil ontvangen; speciale nazorg door opgeleide CVA-verpleegkundigen. Zij ondersteunen cliënten tijdens de spannende en onzekere eerste periode na een beroerte en helpen een nieuw CVA te voorkomen.
Ik raad anderen CVA-nazorg aan, je hebt er heel veel steun aan.
Mevrouw Salm – Koetsier
Vertrouwensband
“Het is niet de eerste keer dat ik een beroerte heb gehad, maar wel de eerste keer dat ik in aanraking kom met CVAnazorg. Wanneer ik een vraag heb of mij ergens onzeker over voel, kan ik Meryl (gespecialiseerde verpleegkundige bij ActiVite, red.) altijd bellen. Zij geeft mij nuttige adviezen en informatie. Ik ben niet meer zo goed ter been en ben daarom het afgelopen jaar verhuisd naar een gelijkvloers appartement. Meryl heeft mij geholpen met het regelen van bijvoorbeeld een nieuwe huisarts en ergotherapeut. We hebben ook samen gekeken hoe we mijn woongemak kunnen verbeteren; nu krijg ik hulp bij het huishouden en ben ik aan het kijken of een speciale rolstoel mij kan helpen.”
Bezorgdheid wegnemen
“Ik heb Meryl twee keer gezien het afgelopen jaar, maar we spreken elkaar regelmatig via de telefoon. Ze geeft mij adviezen waarmee ik aan de slag kan. Soms is het ook weleens een langer gesprek, zoals de keer dat ik mijn zorgen uitte over de gezondheid van mijn man. Meryl nam mijn zorgen weg door een doktersafspraak voor hem te regelen. Dat gaf mij rust.”
Meer weten?
Iemand die een beroerte heeft gehad, heeft tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk om veel rust te nemen in die periode. Soms ontstaat die rust juist door het bieden van een luisterend oor en het wegnemen van zorgen. CVA-nazorg is een expertisegebied van ActiVite. Meer weten? Kijk op: ActiVite.nl/cva
Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief, editie maart 2022. Klik hier voor meer informatie.