Ida, Verzorgende 3 IG in opleiding

“Werken met ouderen heeft mijn hart gestolen”

“Kort samengevat: 25 jaar heb ik in de toeristische sector gewerkt. Na jaren ver voorbij mijn grenzen te hebben gewerkt, kreeg ik een burn-out. Dit was het moment dat ik besloot om afscheid te nemen van mijn toenmalige baan en werkgever. Ineens lag de toekomst open, welke richting wil ik op? Samen met een loopbaancoach heb ik onderzocht waar mijn kwaliteiten en interesses liggen. Daarbij kwam naar voren dat ik iets voor een ander wil betekenen en dat ik een brede interesse heb voor de zorg.” Om te ervaren hoe het is om te werken in de zorg, liep Ida een aantal maanden stage op vrijwillige basis : “Het waren zes fantastische dagen"

Contact
Vraag aan onze recruiters?

“Mijn dag is goed als de cliënt tevreden is,

wanneer ik zijn dag een beetje meer kleur

heb kunnen geven”

Ida, Verzorgende 3 IG in opleiding

Ruimte voor ontwikkeling

Hierna kiest Ida heel bewust voor de zorg: “Bij de dagbesteding heb ik aan den lijve ondervonden hoe zinvol en dankbaar het is om iets te kunnen betekenen voor onze ouder wordende en hulpbehoevende medemens. Dit is wat ik wil doen! Bij ActiVite kreeg ik de kans om te starten als Verzorgende IG in opleiding, werken en leren tegelijkertijd. Vanaf de eerste informatiebijeenkomst, de daaropvolgende sollicitatieprocedure en -gesprekken, had ik hier een goed gevoel bij. Ik vind ActiVite een professionele organisatie die de zaken goed geregeld heeft. Ondanks de grootte van ActiVite, word ik gezien, is er persoonlijk contact en aandacht voor elkaar. Ook is er veel ruimte voor ontwikkeling; als je wilt kun je altijd een stap verder zetten. Als je aangeeft wat je wilt, is er veel mogelijk.”

Betrokkenheid

“Naast één dag leren, werk ik vier dagen per week in een thuiszorg team in Leiden Noord. Ik ben dankbaar dat ik binnen dit team van collega’s mag werken en leren. Onlangs kwam ik bij een kwetsbare cliënt thuis. Direct bij binnenkomst voelde ik dat er iets aan de hand was. Meneer zat niet, zoals gewoonlijk, op zijn bank in de woonkamer. Ik vond hem in bed, waar hij was overleden. In deze situatie vond ik het niet fijn om alleen te zijn, ik belde een collega en zij kwam vrijwel direct. Deze betrokkenheid, ook van mijn teammanager en andere collega’s, en de steun voor elkaar, voelen heel goed. Op momenten als deze heb je elkaar als team echt nodig!”

Zelfstandig, maar niet alleen

“Werken in de thuiszorg is solistisch, maar zeker niet alleen. Iedereen heeft zijn eigen routes en cliënten. Je werkt zelfstandig als je bij de cliënt thuis bent. Toch is er, wanneer je wilt overleggen of een situatie wilt bespreken, een team waar je op kunt terugvallen. Daarbij is er veel contact met andere professionals in de wijk, van huisarts tot welzijnsorganisaties. Uiteindelijk doen we dit werk samen, met elkaar. Wat ik ook leuk vind in de thuiszorg, is dat het werk veelzijdig is, geen dag is hetzelfde. Elke cliënt is uniek met zijn eigen wensen en behoeften. Dit maakt dat elk contact weer nieuw en anders is. Ook moet je soms creatief zijn in het bedenken van oplossingen als de materialen en middelen die je nodig hebt niet voor handen zijn. Deze afwisseling en de vrijheid om binnen kaders en in overleg met de cliënt te bepalen wanneer ik langskom, maakt dit een heel vrije baan. Heerlijk!”

“Eigenlijk fiets ik na mijn werk altijd met een blij gevoel naar huis. Mijn dag is goed als de cliënt tevreden is, wanneer ik zijn dag een beetje meer kleur heb kunnen geven! Onze cliënten hebben allemaal zorg nodig, voor mij zit het extraatje in de sociale momenten. Iemand oprecht aandacht geven, even dat praatje, dat vind ik belangrijk. Daarom ben ik dit werk gaan doen. Laatst vroeg ik aan een cliënt: Kan ik nog iets voor u doen?’ ‘Nee’, antwoordde ze, ‘ik ben zo blij dat je er bent’. Die paar woorden maken dat ik mij een bevoorrecht mens voel dat ik dit werk mag doen.”