Rita, Huiskamermedewerker

Een geluksmoment

"Als ik de rust in een woning heb gekregen, heb ik een goede dag. Ik was gisteren bij een mevrouw die heel onrustig was. We zijn toen samen de duofiets gaan halen en gaan fietsen in de binnentuin van locatie Rietveld. Al na twee rondjes merkte ik dat alle stress van haar af gleed: ze ging rustig praten en bewegen. Dat is voor mij een geluksmoment, dan denk ik: hiervoor ben ik hier."

Contact
Vraag aan onze recruiters?

“Ik heb echt het gevoel dat ik tijd heb

voor de mensen”

Rita, Huiskamermedewerker

“Ik was al als vrijwilliger verbonden aan Rietveld. Toen deze functie beschikbaar werd, dacht ik: nu kan als ik me als professional inzetten met de dingen waar ik nu ook zo blij van wordt, dat ik mensen in Rietveld fijne momenten kan bezorgen. Daarom heb ik gesolliciteerd. Eerst kregen we een training, vooral over gesprekken voeren met de bewoners. Hoe ga ik een gesprek aan en hoe hou ik het gaande? Hoe help ik een bewoner zich veilig te verplaatsen met een rollator of met een rolstoel? Maar ook ziektebeelden, zoals verschillende soorten dementie, werden behandeld.”

“Ik ben er vooral voor de gezelligheid in de woning, schenk een kopje koffie of thee, doe een spelletje. Ik ben er om extra aandacht aan de bewoners te geven en extra ogen voor de verzorgenden te zijn. Bewoners knappen enorm op van de aandacht die we ze geven, zo kun je op momenten dat er onrust is, gericht aandacht geven aan de bewoner. Ik heb echt het gevoel dat ik tijd hebt voor de mensen.”

“Behalve de gezelligheid in de huiskamers, proberen we de bewoners ook zoveel mogelijk in beweging te krijgen door beweegspelletjes aan te bieden. Soms in de groep, soms een op een. En ook op het gebied van voeding dragen we iets bij: zo weten we dat fruit schillen soms heel tijdrovend kan zijn er daardoor nog wel eens bij in kan schieten. Als huiskamermedewerker hebben we hier de tijd voor, doen we het vaak ook samen met de bewoners, en zo letten we er extra op dat iedereen iedere dag fruit krijgt.”