Wijkverpleegkundige Meryl

“Pas tijdens mijn stage dacht ik:
de thuiszorg is echt mijn ding”

Het is een hardnekkig vooroordeel dat werken in de thuiszorg minder uitdagend zou zijn dan werken in het ziekenhuis. Wijkverpleegkundige Meryl dacht er zelf ook zo over, tot ze stage ging lopen in de thuiszorg: “Ik kwam er achter dat dit mijn ding is. Je kunt een band krijgen mensen, echt iets voor ze betekenen.”

Contact
Vraag aan onze recruiters?

“Ik wist niet wat ik wilde worden,

eigenlijk ben ik in dit vak ‘gerold’.

Maar nu zou ik nooit meer anders willen”

Wijkverpleegkundige Meryl

“Wat ik zo leuk vind aan de thuiszorg is dat je met zoveel verschillende doelgroepen te maken hebt. Je werkt bijvoorbeeld samen met huisartsen en gemeenten. Daarnaast hebben de cliënten verschillende leeftijden en aandoeningen en maak je met hen een hele reis mee: je volgt hen tot ze beter zijn of overlijden. In het ziekenhuis is je contact met mensen veel vluchtiger en zie je op je eigen afdeling veel dezelfde aandoeningen voorbijkomen.”

“Ik wist niet wat ik wilde worden, eigenlijk ben ik in dit vak ‘gerold’. Maar nu zou ik nooit meer anders willen. Via de ActiVite Academie ben ik hbo-v gaan doen, op aanraden van mijn teammanager. Ze zei: “Je bent er echt een type voor.” Achteraf ben ik daar heel dankbaar voor, want ik vind het echt een verrijking van mijn vak. Doorgroeien kan bij ActiVite, als je aangeeft dat je er iets bij wilt gaan doen, wordt meteen gevraagd waar je interesse ligt en bekeken wat je zou kunnen doen. Zo ben ik CVA-aanspreekpunt geworden, voor de zorg rondom mensen die een herseninfarct of beroerte hebben gehad.”

“Ik ga altijd met een goed gevoel naar huis. Ik ben goed in plannen en organiseren, en dat is fijn als wijkverpleegkundige. Het contact met de cliënten blijft het leukst in mijn vak, vandaar dat ik ook gewoon de ‘routes’ blijf doen, waarbij je veel verschillende zorgvragen voorbij ziet komen. Mensen zijn altijd blij je te zien, dat is mooi. Naast de routes mag ik als wijkverpleegkundige ook de zorg indiceren, dus bepalen wat een nieuwe cliënt nodig heeft en wil, op basis van zijn situatie. De kunst is daarbij om te kijken naar de persoon in het geheel en niet naar één aspect van het ziektebeeld.”

“Mensen die ook een zorgachtergrond hebben, zou ik willen uitdagen: als je nog nooit in de thuiszorg hebt gewerkt, probeer het dan! Het is echt veel meer dan alleen wassen en steunkousen. Voor dit vak heb je creativiteit en flexibiliteit nodig ; je weet nooit wat je achter een deur aantreft. Elke situatie vraagt om een eigen aanpak. De thuiszorg is verrassend leuk, ik zit hier zeker op mijn plek!”