Wijkverpleegkundige Sophie en Floor

“Als je de wijkverpleging niet kent,
is het heel moeilijk om te weten of het bij je past.”

Sophie en Floor werken samen als wijkverpleegkundige binnen Leiderdorp en enkele naastgelegen dorpen. Hoewel hun route naar ActiVite een andere was, hebben beiden hun plek gevonden in de zorg aan huis.

Contact
Vraag aan onze recruiters?

“Als wijkverpleegkundige

zorg je dat de benodigde zorg

bij de juiste persoon terecht komt”

Wijkverpleegkundige Sophie en Floor

Zowel Sophie als Floor studeerde in 2017 af aan de hogeschool Leiden. Hun studie verpleegkunde bracht hen eerst in een andere richting, maar nu werken de dames samen om mensen in de regio Leiderdorp en omstreken de best mogelijke zorg te bieden.

Sophie: “In mijn derde leerjaar liep ik stage bij ActiVite, dit vond ik zo leuk dat ik mijn laatste jaar duaal (bij ActiVite) heb opgepakt. Het werken bij ActiVite paste mij zo goed, dat ik gebleven ben.” Floor vult aan: “Na mijn studie wilde ik echt niet in de thuiszorg werken, ik dacht dat je er alleen maar bezig zou zijn met steunkousen en hulp bij persoonlijke verzorging. Via stage kwam ik terecht op een pg-afdeling in de gehandicaptenzorg. Helaas bleek dit niet wat ik wilde. Na een tip heb ik een paar dagen met Sophie meegelopen, gesolliciteerd, aangenomen en het bevalt goed! Ik werk nu echt op hbo-niveau in de steeds complexer wordende thuiszorg.”

Wat doet een wijkverpleegkundige precies?

Floor: “Indicaties stellen en zorgen dat de benodigde zorg bij de juiste persoon terecht komt, dat is de taak van een wijkverpleegkundige. Je bent echt de spin in het web, je neemt contact op met collega’s wanneer iets is veranderd of we iets op een bepaalde manier gaan invullen.”

Sophie: “Voor een groot gedeelte ben je bezig om cliënten zorg te laten verkrijgen, ongeacht welke zorg iemand nodig heeft. Hierbij ben je zelf actief met het verlenen van zorg, maar ook de administratie rondom en het coördineren van de zorg binnen je gebied is jouw verantwoordelijkheid. Zo onderhoud je bijvoorbeeld contact met huisartsen, de gemeente en sociale wijkteams.”

“Soms heb je het idee dat je heel individueel aan het werk bent”, vult Floor aan. “Maar er is onderling veel contact, je hebt je collega’s allemaal nodig. We zijn echt een team.”

Sophie gaat verder: “Je werkt wel in een vast gebied, daar waar je cliënten zitten, maar ook in de cliënten zit verloop door verschillende redenen. Het werk is heel erg wisselend en veelzijdig. Het is wel eens dat je de dag begint, maar eigenlijk geen idee hebt wat de dag gaat brengen. En dan kan je zomaar een hele drukke dag hebben. Een route (zorg verlenen aan diverse cliënten – red.) loop ik meestal maar één dag in de week. Voor de rest van de week bepaal ik zelf mijn agenda… heerlijk! Je heb heel erg veel verantwoordelijkheid en vrijheid hierin, dat vind ik fijn.”

Wat maakt jullie blij?

Sophie: “Met de cliënt in gesprek gaan en samen kijken wat iemand eigenlijk nog wel heel goed kan doen. En daarin juist aansluiten met de zorg van ActiVite. Het is voor mij heel belangrijk dat je benadrukt wat de mensen nog wel kunnen, zodat ze juist hun eigen regie houden.”

Floor: “Het gesprek was voor mij ook heel belangrijk. Dat miste ik echt in de gehandicaptenzorg. Het zelf kunnen afwegen hoeveel tijd ik nodig heb voor een cliënt, bevalt me ook goed. Zorg is geen lopendebandwerk, zoals dat misschien soms gedacht wordt. Hoewel ik me wel kan voorstellen dat het soms zo over kan komen. De collega’s in de wijk lopen een route en de meeste cliënten willen natuurlijk vroeg op de dag geholpen worden. Dat kunnen wij niet garanderen, dus soms kunnen we wat gehaast overkomen. Als wijkverpleegkundige heb je een eigen agenda, naast de routes, waarin je kan prioriteren en afwegen hoeveel tijd je waar nodig hebt. De tijd te pakken om goed te indiceren, bijvoorbeeld. En dat vind ik ook heel belangrijk, want anders ben je bij de start van de zorg eigenlijk al niet goed begonnen.”

Welk advies geven jullie als iemand wijkverpleegkundige wil worden?

Sophie: “Kom eens meekijken! Het is denk ik heel moeilijk als je de wijkverpleging niet kent om te weten of het dan bij je past. Loop gewoon eens een ochtend of middag mee. Je bent welkom en wie weet kunnen we je inspireren.”

Floor: “Echt, als je niet meekijkt, weet je het niet. Ik heb al meerdere mensen gehad die met me meegelopen hebben. En je denkt misschien dat het stoffig is, maar dat is het echt niet. Zo zijn er ook jonge mensen die ernstig ziek zijn, hen zorg verlenen is iets wat ik erg interessant vind. Het verschil van zorg, de variatie op een dag, mensen bij wie je binnen een paar weken de zorg kan afsluiten, maar anderen bij wie we soms meer dan tien jaar zorg leveren; alles heeft zijn eigen charme.”