Wie zorgt voor mij in Hussonshoek?

Annieta den Haan is verpleegkundige in Hussonshoek

“Hussonshoek is een klein huis, eigenlijk heel dorps,” zegt Annieta den Haan, verpleegkundige in Hussonshoek. “Er wonen 24 mensen, verdeeld over drie woningen. Je hebt een klein team, daardoor je heel erg betrokken bent bij elkaar. Iedereen is enthousiast en heeft passie voor het vak. Dat hoor ik ook van mensen die hier komen invallen, die willen altijd wel terugkomen, vanwege de goede sfeer.”

Meer weten over Hussonshoek?
Hussonshoek is een kleine locatie in Woubrugge voor mensen met dementie.

“We zeggen altijd dat we een groot hart voor de zorg hebben. Maar de vraag is natuurlijk wat de cliënt daaraan heeft. Ik koop ook niet bij een bakker omdat hij een groot hart heeft voor brood bakken. Uiteindelijk gaat het je toch om de kwaliteit, je wilt goede zorg. En dat is echt zo in Hussonshoek. Soms komt er familie kijken of Hussonshoek een goede plek zou zijn voor hun vader of moeder. Als ze niets met deze regio hebben, denken ze van te voren dan misschien wel: ‘Wat moet ik nou in Woubrugge?’ Maar na de rondleiding zijn ze eigenlijk altijd enthousiast, omdat het zo persoonlijk is.”

“Het leuke aan een relatief kleine locatie is dat je in mijn vak als verpleegkundige ook makkelijker dingen op kunt zetten. Iets nieuws is niet meteen een enorm project, maar je kunt op kleine schaal proberen of dingen werken of niet. Daarom wordt Hussonshoek ook vaak gebruikt voor pilots. Spontane acties zijn daardoor ook makkelijker te realiseren. Als alles rustig verloopt op de woningen, nodigen we de bewoners bijvoorbeeld uit om lekker beneden in de gezelschapsruimte met elkaar te gaan zingen. Of we schuiven twee tafels aan elkaar en gaan met twee groepen ‘uit eten.’ Dat is echt leuk.”

“Het team hier is geweldig. We zijn blij met de huiskamermedewerkers die we erbij hebben gekregen, die zijn echt een verademing. Er is veel meer rust in de woningen, omdat er altijd iemand op de groep blijft wanneer je even met een bewoner mee moet naar het toilet bijvoorbeeld. We organiseren als collega’s ook leuke bijeenkomsten voor het team, deels om te investeren in je kennis maar ook om nog meer betrokken te raken bij elkaar. Bij zo’n kleine locatie kan dat, omdat de groep medewerkers relatief klein is.”