Over Huis der Nabijheid

Via de Rijnsburgse Stichting Hands & Feet zijn we in contact gekomen met ‘Huis der Nabijheid’, een kleinschalig verpleeghuis in Beregowo. Vanuit dit huis verzorgen en ondersteunen de medewerkers van het huis de ouderen in de rest van de stad.

Contact
Heeft u vragen of ideeën?

Huis der Nabijheid is in 2006 opgericht door de Nederlanders Wim en Wilma Janssen. In 2009 hebben zij het werk overgedragen aan een Oekraïens team, bestaande uit een beheerdersechtpaar en (normaal gesproken) acht verzorgenden. ActiVite heeft contact met Huis der Nabijheid via de Rijnsburgse Stichting Hands & Feet (ANBI-gecertificeerd).

De oorlog

In dit deel van de Oekraïne, tegen de Hongaarse grens aan, wordt op het moment niet gevochten. De problemen voor Huis der Nabijheid bestaan uit het feit dat het personeel is gevlucht naar Hongarije, dat giraal geld niet meer beschikbaar is en dat voedsel en medische hulpmiddelen schaars en duur worden. De oude mensen kunnen niet vluchten en moeten maar hopen dat er zorg en eten blijft.  

Update 

Momenteel wordt het personeelstekort opgevangen door vluchtelingen en mensen uit de kerk. Twee medewerkers zijn teruggekeerd uit Hongarije, omdat het in dit deel van Oekraïne vooralsnog rustig is. Dit is uiteraard een heel onzekere situatie en kan van de een op andere dag weer veranderen. Met een laatste gift heeft het team onlangs de gasrekening kunnen betalen, maar de vraag is of er hierna nog geld is om dat te doen.  

Over Huis der Nabijheid 

Uit onderzoek blijkt dat ouderen in Oekraïne geen goed zicht hebben op zorg. Een aanmerkelijk percentage van de ouderen blijkt ook depressieve klachten te kennen en niemand in de buurt om dat mee te delen. In het Huis der Nabijheid zijn zorg, aandacht, liefde en betrokkenheid sleutelbegrippen voor de bewoners en de bejaarden in de wijk.  

Spaar mee voor tante Lena

Tante Lena woonde in een grauw deel van de stad, met sombere flats die in de communistische tijd gebouwd waren. Hier zorgde ze voor haar man, die een ernstige vorm van Parkinson had. Na zijn overlijden gingen de ogen van tante Lena hard achteruit, waardoor ze niet meer voor zichzelf kon zorgen. Ze werd opgenomen in het Huis der Nabijheid. Inmiddels is tante Lena volledig blind.

De familie van tante Lena woonde in een deel van de Oekraïne waar het door de oorlog erg gevaarlijk is geworden. Tante Lena’s dochter, kleindochter en achterkleinzoon van 7 jaar oud zijn gevlucht en inmiddels ook gearriveerd in Beregowo.