Veiligheid

Kleine aanpassingen

Veiligheid is essentieel om zo lang als mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Bij het ouder worden, neemt de kans op uit balans raken en vallen toe. Dat komt doordat de spierkracht, het reactievermogen en de werking van het brein minder worden. Hierdoor val je sneller. Bovendien is de impact van een valpartij groot.

Contact
Heb je vragen over het lidmaatschap, een cursus, korting of gemakdienst aan huis?

Jezelf beschermen

De kans op letsel bij ouderen na een val neemt toe, doordat de botten brozer worden. Sommige ouderen raken na een val ook in een sociaal isolement of worden zelfs depressief. Daarom zijn veiligheid en preventie belangrijk. Er zijn veel manieren om jezelf te beschermen tegen een val of tegen letsel na een val. Zo is bewegen een belangrijke factor in de strijd tegen (letsel na) een val. Het is bewezen dat actieve mensen ‘beter’ vallen en daarna gemakkelijker weer opstaan. Hierdoor houden ze minder vaak letsel over aan een val. ActiVite Ledenorganisatie organiseert bijvoorbeeld de cursus Balans en Beweging (valpreventie) waarbij je oefeningen doet ter verbetering van je conditie, evenwicht en houding. Je staat dan stabieler en voelt je veiliger in je eigen omgeving.

Het huis op orde

Daarnaast kun je de inrichting van je huis bekijken. Kijk eens goed om je heen: liggen er kleden, losse draden of rondslingerende spullen (zoals schoenen of tassen) waar je over zou kunnen vallen? Ruim deze zodanig op dat je er niet over struikelt. Gun jezelf ook voldoende houvast, bijvoorbeeld door een beugel aan te brengen in de badkamer of door de trap te voorzien van twee leuningen. Ook kun je met een expert bekijken waar en hoe je jouw woning kunt verbeteren op veiligheid. Deze zogenoemde woningscan en een klusjesman kun je regelen via ActiVite Ledenorganisatie.

Slimme toepassingen in huis

Een veilig huis is een goed begin. Ook zijn er zijn technologische toepassingen mogelijk in huis die helpen om het thuis wonen veiliger te maken. Denk aan personenalarmering die automatisch professionele hulp inschakelt als je bijvoorbeeld bent gevallen. Een andere mogelijkheid is de slimme medicijndispenser Medido die er voor zorgt dat je het juiste medicijn op het juiste moment kunt innemen. En heb je weleens nagedacht over verlichting in de hal die automatisch aangaat als er wordt aangebeld?

Wat bieden wij nog meer op het vlak van veiligheid?

En meer...

En meer…

Bekijk het volledige aanbod van de Ledenorganisatie