“Rust kan helpen om positief in het leven te staan”

Activiteitenbegeleider Henny over zijn werk

Positief in het leven staan, hoe doe je dat als je moet worden opgenomen in een verpleeghuis omdat je dementie hebt? Activiteitenbegeleider Henny Brink ondersteunt de bewoners van verpleeghuis Rietveld in Alphen aan den Rijn door ze te helpen tot rust te komen. Hij vertelt over zijn werk.

Gratis proefnummer
Dit artikel staat in ons ledenmagazine Thuis & Actief. Wil je ook een gratis exemplaar van ons magazine ontvangen?

Glimlach op hun mond

Activiteitenbegeleider Henny Brink “Ik kan er niet voor zorgen dat bewoners de hele dag fijne gevoelens ervaren. Maar ik kan wel de tijd die ik met hen doorbreng zo aangenaam mogelijk maken. En een glimlach op hun mond laten verschijnen wanneer ik ze de volgende keer weer kom uitnodigen.” De term ‘activiteitenbegeleider’ gaat in de klassieke invulling niet helemaal op voor Henny. Want de programma’s die hij aan de bewoners aanbiedt, draaien niet alleen om activeren, maar juist om rust en veiligheid. Henny: “Ik ‘activeer’ rust en ruimte, probeer dat teweeg te brengen binnen programma’s op maat. Sommige mensen hebben hun hele leven van alles gemóeten. Dan komen ze in een verpleeghuis wonen en vragen de dagelijkse dingen als de zorg, het ontbijt, het samenwonen in een groep al veel energie. Mijn rol is dan om hen in die drukte te helpen rust en ontspanning te vinden.”

Ontspanning

Henny verzorgt verschillende ontspanningsprogramma’s, zoals ‘Kalme klanken’ en ‘Het praathuis’. “Ik gebruik taal, mijn stem, muziek en geurbeleving… we merken echt dat bewoners hierdoor ontspannen. Bij mensen met dementie zorgt hun aandoening soms voor een ander dagritme, maar het kan ook zijn dat iemand altijd al een avondmens is geweest. Wanneer er dan geen invulling is voor de avond, dan ontstaat er bewegingsdrang en kunnen mensen gaan dolen. Dat is voor hen niet prettig. Door ’s avonds een rustgevend programma aan te bieden, komen we tegemoet aan die behoefte.”

Leven valt zwaar

“Voor mensen die dementie hebben, is het niet altijd makkelijk om positief in het leven te staan. Zeker aan het begin van het dementieproces, wanneer zij merken dat hun vermogens afnemen, is dat heftig. We krijgen ook te maken met bewoners die aangeven dat het leven van hen soms te zwaar valt. Als beroepskracht kun je wel meegaan in het verdriet en je betrokkenheid tonen, maar je moet wel zorgen dat je overeind blijft. Je kunt op gepaste wijze nabijheid bieden, nog los van wat je in die nabijheid aanreikt. Luisteren en oogcontact is in elk geval heel belangrijk. Jij moet hun baken zijn en zorgen dat ze zich veilig en gehoord voelen.”

Dementie is een van de expertisegebieden van ActiVite. Lees meer over dementie en wat ActiVite voor jou kan betekenen.