Alzheimer-café over corona en dementie

28 december 2020

Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het extra zwaar door corona. Veel mensen met dementie, die thuis wonen, zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico bij hen is dat een onrustig gevoel blijft hangen. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van partners, familie en zorgmedewerkers. Dus denk goed na over welke informatie je deelt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als ’t even kan).

Contact is essentieel. Laat dus actief weten dat je naaste met dementie niet vergeten wordt! Kan je niet op bezoek? Zorg dan voor voldoende alternatieve contacten en bezigheden. Bel vaker, stuur een sms’je, stuur een mooie kaart of laat (klein)kinderen een tekening maken. Kijk of je via WhatsApp of Skype kunt videobellen. Bijvoorbeeld met de (klein)kinderen, zodat je naaste ook contact met hen houdt. Ook wij van het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest willen graag contact houden met de bezoekers, thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Als u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, meldt u dan aan met een mail naar contact@alzcafeleiden.nl

Voor wie behoefte heeft aan een gesprek, of een luisterend oor is er de Alzheimer telefoon. Deze is dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur gratis bereikbaar op 0800-5088. Veel tips hoe om te gaan met mensen met dementie tijdens corona staan op dementie.nl.

Meer weten over dementie en de zorg die ActiVite biedt aan mensen met dementie?

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15