Eerste dementie-vakantieweek van start

21 september 2021

Deze week is in Koudekerk aan den Rijn de eerste dementie-vakantieweek in de regio van start gegaan. Zes echtparen, waarvan één van de partners onlangs de diagnose dementie heeft gehad, gaan onder begeleiding van professionals een leerzame en leuke week tegemoet. Onder de noemer “Beter Thuis met Dementie” ontdekken ze wat deze diagnose voor hun leven gaat betekenen, of ze nou zelf dementie hebben of de partner zijn van iemand met dementie. Pieter de Jong, Directeur Verpleeghuiszorg bij ActiVite, kookte gisteren de eerste gezamenlijke warme maaltijd.  

“We zijn ontzettend blij dat we na een lange aanloop nu van start kunnen gaan met de eerste groep”, vertelt De Jong. “Uit onderzoek blijkt dat stellen die deze cursus hebben gedaan langer samen dingen blijven ondernemen en meer begrip hebben voor elkaar. Wij vinden dat ontzettend waardevol.” Deze cursus is ontwikkeld in Australië en in Nederland geïntroduceerd door een zorgorganisatie uit Rotterdam. Allebei de pilots leverden razend enthousiaste reacties van de deelnemers op. Daarnaast bleek het concept effectief in de ondersteuning van mensen in deze situatie. 

Beter Thuis met Dementie 

“Tijdens de week gaan de deelnemers verschillende workshops volgen over dementie en de zorg voor mensen met dementie”, vertelt Marijke van Haeften, Programmamanager Dementie bij ActiVite. “Sommige programmaonderdelen volgen de stellen samen, andere apart. Naast het inhoudelijke deel is er ruimte voor ontspanning en het delen van ervaringen. De prachtige groepslocatie biedt ruimte om er echt even samen uit te zijn, na een periode die -in de aanloop naar de diagnose- voor de echtparen vaak heel intensief is geweest.” 

Expertisecentrum Dementie 

Beter Thuis met Dementie is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie, een samenwerking die ActiVite met collega-zorgorganisatie Topaz is aangegaan. Het expertisecentrum ontwikkelt verschillende producten en diensten om de zorg voor mensen met dementie in de regio op een hoger plan te tillen. Deze vakantieweek is een van de initiatieven van het Expertisecentrum Dementie. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stichting Zorg en Zekerheid, de gemeente Alphen aan den Rijn en de gemeente Leiden

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15