“Gebruik van iPads en internet wordt steeds normaler”

Marijke van Haeften, Programmamanager dementie

In onze Ontmoetingscentra gebruiken begeleiders digitale middelen in hun activiteiten, zoals een iPad voor geheugenspelletjes of een SmartWall waarop je virtueel kunt blikgooien. Marijke vertelt hierover: “Als je mensen de ruimte geeft om te doen wat zij graag willen doen en te zijn wie zij willen zijn, dan fleuren mensen daar van op. Dat geldt net zo goed voor mensen met dementie."

Vragen over dit item?
Stel ze gerust!

Win-winsituatie

“In de Ontmoetingscentra willen we ervoor zorgen dat je plezier kunt maken, op jouw manier. En als iemand met dementie na zo’n dag blij thuiskomt, dan is dat ook heel prettig voor zijn of haar partner of mantelzorger. Daarbij hebben mantelzorgers overdag wat tijd voor zichzelf als degene voor wie ze zorgen op het Ontmoetingscentrum is. Zo houdt iedereen het thuiswonen langer vol. Een win-winsituatie dus.”

De wereld naar binnen halen

“In de Ontmoetingscentra maken we steeds vaker gebruik van YouTube. Bijvoorbeeld voor de beweegprogramma’s van Cordaan. Dit zijn trainingen voor senioren, gemaakt door echte professionals op dat gebied. De filmpjes met trainingen halen we via YouTube zo onze Ontmoetingscentra binnen! Het is bewezen dat beweging een positief effect heeft op mensen met dementie. Het geneest de dementie natuurlijk niet, maar het lijkt de dementie wel te vertragen.”

Extra beleving

“Dat aangename effect is er ook bij muziek. Luisteren naar de favoriete muziek van vroeger kan iemands gemoedstoestand positief beïnvloeden. Dat doen we via YouTube en met Spotify. Een andere leuke digitale toepassing is een hometrainer met een scherm ervoor waar een fietsroute op verschijnt. Terwijl je trapt, is het net alsof je echt door de straten gaat, bijvoorbeeld van je vroegere woonplaats. Die beleving levert vaak mooie gesprekken op, omdat mensen gaan vertellen over toen.”

Steeds laagdrempeliger

“Digitale middelen kun je individueel gebruiken, maar ook met elkaar. Denk aan samen bewegen, maar ook de ‘Braintrainer’, een digitaal geheugenspel, kun je samen spelen. Dat geeft ook nog eens veel plezier. Steeds meer mensen hebben thuis een tablet en kunnen er goed mee uit de voeten. Of ze gebruiken thuis apps die helpen bij het dagelijks leven, zoals Clockaid of een digitale agenda. Zo wordt technologie, ook binnen de Ontmoetingscentra, steeds normaler en laagdrempeliger.”

Lees meer: een reportage over onze SmartWall

“Waar kan ik mijn rollator kwijt?” Het is dinsdagmiddag in Ontmoetingscentrum de Populier in Alphen aan den Rijn. De deelnemers aan de beweegactiviteit druppelen binnen. “Zet je rollator maar achter je stoel vandaag, want we hebben ruimte nodig”, zegt begeleider Vera Sandtke. Ze gaan bewegen met een nieuwe digitale tool, de SmartWall. Hoe reageren de deelnemers op deze interactieve ‘muur’? Lees het artikel uit ons ledenmagazine ‘Thuis & Actief’.