Echografie-apparaten voor Senegal in huis!

Twee prachtige mobiele scanapparaten

“Laten we ervoor gaan zorgen dat zij twee mobiele echografie-apparaten krijgen!” Zo begon het vorige websitebericht over de activiteiten van Stichting Basisgezondheidszorg Casamance (SBC), afgelopen april. En het is super om te kunnen vertellen dat we een stap dichter bij dit doel zijn gekomen. Want op maandag 22 augustus stond Pascal Hebels van Secma B.V. op de stoep met een grote zware doos. Er piepte een grote zwarte tas boven de rand uit, verder was er niets te zien. Maar even later konden we bijgaande foto maken van twee prachtige mobiele scanapparaten, drie transducers *, twee accu’s en zes flesjes gel. Jullie begrijpen: bij zo’n feestelijk moment hoort gebak!

Vragen?
Wilt u meer weten over Stichting Steunfonds Basiszorg?

Marie Desiree, vroedvrouw in het kleine plaatsje Diouloulou in Senegal en onze projectleider ter plaatse, reageerde blij verrast op ons appbericht dat de apparaten nu echt in ons bezit zijn. Nu kan ze dit goede nieuws gaan verspreiden onder haar collega’s. De foto is het bewijs!  (Omdat er vanwege covid al een paar vertragingen waren opgetreden, hadden we een slag om de arm gehouden over de exacte afleverdatum.)  
Mede namens hen willen we het bestuur van stichting Steunfonds Basiszorg  opnieuw bedanken voor hun financiële ondersteuning.

Bestuursleden Patricia Pol (l) en Pauline de la Court, passend gekleed
De geleverde apparatuur
Feestelijk moment

We gaan op reis!

Wel zullen Marie Desiree en haar collega’s nog even moeten wachten tot dit najaar voordat ze met de apparaten op pad kunnen. Dan gaan we als bestuur de scanapparaten overhandigen in de dorpen Diouloulou en Kafountine, in de regio Casamance. Natuurlijk laten we jullie dan meegenieten van de foto’s en verhalen.


Wordt lid en volg onze activiteiten voor de vroedvrouwen in de Casamance via onze Facebookpagina


* Voor een echo wordt een transducer (soort microfoon) gebruikt die geluidsgolven van een hoge frequentie uitzendt. Deze geluidsgolven worden niet door het menselijk e oor gehoord. Er bestaan twee soorten transducers: een maakt afbeeldingen via de buikwand (ook wel uitwendige echoscopie genoemd. Hier heeft SBC er twee van ontvangen. De andere is een dun en langwerpig echoapparaatje dat in de schede wordt ingebracht voor een inwendige (vaginale) echo. Hiervan heeft SBC er een van. Bij beide echo’s kaatsen de inwendige organen de geluidsgolven terug, waardoor de organen zichtbaar worden op een monitor. Door middel van een echo kan de baby, moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder worden gecontroleerd.  Daarnaast kan ook de bloeddoorstroming worden bekeken omdat beide scans een kleurenmonitor hebben, speciaal om de bloedvaten te bekijken. Bijvoorbeeld die in de navelstreng.