Wethouder Damen opent eerste Dementheek in de regio

22 september 2021

Gisteren, op Wereld Alzheimerdag, opende wethouder Marleen Damen in de openbare Bibliotheek in Leiden de eerste Dementheek in de regio. Dit deed zij samen met de directeur van BplusC, Willem van Moort, door als eerste bezoekers het gastenboek van de Dementheek te tekenen. Damen: “We zijn als gemeente heel blij dat we door dit soort initiatieven te ontplooien Leiden dementievriendelijker kunnen maken.”

De Dementheek

De Dementheek is een plek in de bibliotheek waar alle informatie over dementie te vinden is. Informatie over de ziekte zelf, maar ook over activiteiten en organisaties die zich voor mensen met dementie inzetten. “En niet alleen informatieve boeken,” vertelt Martine Heruer, projectleider van het Expertisecentrum Dementie. “Er komen ook studieboeken, romans en prentenboeken voor volwassenen en kinderen.” Daarnaast komt in de Dementheek een wekelijks spreekuur waarin een expert op het gebied van dementie aanwezig is om alle vragen rondom dit onderwerp te beantwoorden. Ten slotte zijn er ook speciale hulpmiddelen voor mensen met dementie in de Dementheek beschikbaar. Heruer: “Bezoekers kunnen zich dan laten informeren over deze hulpmiddelen en ze uitproberen voordat ze die eventueel zelf aanschaffen.”

Samenwerking

Met de Dementheek willen de gemeente Leiden, BplusC en het Expertisecentrum Dementie bijdragen aan de omslag naar een dementievriendelijke gemeente. Heruer:  “Het is zo mooi dat in de Dementheek zorg en cultuur bij elkaar komen. Toen we vanuit het Expertisecentrum Dementie BplusC met dit idee benaderden, waren ze meteen heel enthousiast.” Dat enthousiasme was ook bij de opening volop merkbaar. “Ik ben heel blij met dit initiatief,” vertelt directeur Van Moort. “We willen dat iedereen bij BplusC terecht kan, iedereen moet mee kunnen doen. Maar dan moet er wel iets voor je zijn, en voor deze doelgroep was er misschien tot nu toe niet genoeg aanbod.”

Expertisecentrum Dementie

Het Expertisecentrum Dementie is opgericht door zorgorganisaties ActiVite en Topaz, met financiële steun van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Vanuit de voortrekkersrol in de regio Zuid-Holland Noord op het gebied van dementie wil het expertisecentrum samenwerking stimuleren en zo versnipperde zorg en ondersteuning tegengaan. Hierbij delen de organisaties zowel feiten als ervaring en maken zo gebruik van elkaars expertise op het gebied van dementie. Daarnaast sluiten zij aan bij wetenschappelijk onderzoek, waardoor zij die expertise vergroten. Het Expertisecentrum Dementie signaleert verbetermogelijkheden in de zorg en ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. Vervolgens vertaalt zij dat naar nieuwe diensten, die aansluiten bij de behoeften van mensen met dementie, mantelzorgers en professionals.

Zorg nodig?
Voor al uw vragen over zorg, gezondheid en welzijn kunt u ons bellen of mailen
Bel (071) 516 14 15