“Ik ontdek graag wat belangrijk is voor onze cliënten”

Margareth is verpleegkundige op een ELV-afdeling

Verpleegkundige Margareth van Driel is dit jaar gestart op de ELV-afdeling van het Alphense verpleeghuis Rijnzate. “Mensen verblijven hier maximaal 35 dagen. Dat is kort, maar zeker lang genoeg om hen te leren kennen en ervoor te zorgen dat ze hier op hun gemak zijn. Ik vind het heel interessant om te ontdekken wat belangrijk voor een cliënt is. Dat is op een ELV-afdeling niet anders dan op een andere afdeling.”

Contact
De collega's van zorgbemiddeling staan voor je klaar

Zorg is maatwerk

Zorg die aansluit bij de behoefte van de cliënt, dat is steeds de focus. Soms zit dat in kleine dingen: “Een beschuitje met een plakje kaas in de ochtend, in plaats van een boterham. Het gordijn op een kiertje laten, zodat iemand ’s nachts de maan kan zien. Met ogenschijnlijk kleine veranderingen in een dagelijkse maaltijd of routine kun je iemand zó blij maken. Zo verzorgde ik laatst een vrouw die al tijden niet naar de kapper kon en haar krullen miste. Ik heb haar krulspelden ingezet – al grappend dat ik natuurlijk geen professionele kapper ben – en ze kon daarna tenminste met een glimlach in de spiegel kijken. Die glimlach is mij veel waard!”

Interesse tonen

“Ons team in Rijnzate verzorgt de cliënten de hele dag door, dus we kunnen goed in de gaten houden hoe het met ze gaat. Zo kunnen we ze gemakkelijk een beetje stimuleren als dat nodig is, bijvoorbeeld om wat meer te gaan lopen als dat weer kan. Ook werken we samen met de aanvullende zorg, zoals de fysiotherapie. We verzorgen cliënten die ‘laag complexe zorg’ nodig hebben, zoals bij een breuk of als mensen moeten aansterken na een coronabesmetting. Het doel is dat ze weer zelfstandig thuis kunnen wonen. Maar we kijken verder dan het ziektebeeld. Zo sprak ik laatst een man die verdrietig was, zijn vrouw was overleden. Dan luister ik even naar hem, toon interesse. Dat betekent dan zoveel.”